1. Anasayfa
  2. Anne ve Bebek

Bebeklerde Kafa Yamukluğu Nasıl Düzelir?

Bebeklerde Kafa Yamukluğu Nasıl Düzelir?
Bebeklerde Kafa Yamukluğu Nasıl Düzelir
0

Bebeklerde oluşan kafa yamukluğu tedavisi sayesinde bebekler bir yaşına gelene kadar bu olumsuzluk ortadan kaldırılabilir. Tıp dilinde Plagiosefali olarak bilinen bu durumu bebek henüz bir yaşına ulaşmadan çeşitli tedavi yöntemleri ile düzeltmek mümkündür. 1-4 aylık arasında olan bebekler için öncellikli tedavi yöntemi önleyici tedavidir. Verilen pozisyonlar, yatırma ve emzirme şekline göre bir düzelme gözlemlenemiyorsa, doktor kontöründe kask tedavisi düşünülür.

Deformasyonlu kafa yamukluğu durumunda uygulanan tedavinin adı Standart Kask Tedavisidir.  Standart kask tedavisine başlamak için belirli şartların yerine gelmiş olması gerekir;

  • Kafatası şekil bozukluğunun şiddeti,
  • Bebeğin kaç aylık olduğu,
  • Pozisyon değiştirme ve yanıtı,
  • Boyun kasındaki direnç veya eğri boyun hastalığı için fizik tedavi.

Tedavinin başlangıcı ve takibi aşamasında STARscanner 3D ölçüm sistemi büyük önem taşımaktadır. Bu cihaz sayesinde hem bebeklerde kafa yamukluğu şiddeti ölçülür hem de karşılaştırmalı ölçümlerle tedavinin takibi doğru yöntemlerle sağlanmış olur.

Ebeveynler bu kask tedavisini, en az 4-6 ay süresince uygulanmasını sağlamalıdır. Kask takılan günler kaskın 23 saat kafada kalması gerekir. Bu tedavi süreleri kafa yamukluğuna göre değişkenlik gösterebilir.

Bebeklerde Kafa Yamukluğu Neden Olur?

Bebeklerde kafa yamukluğunun sebepleri, özellikle doğum sonrası birkaç içeresinde ortaya çıkar. Bebekler ilk aylarda kendi kafalarını hareket ettiremediklerinden, yatırılan pozisyonda uzun süre kalırlar. Bu durum ortaya mekanik etkenler çıkarır ve kafa yamukluğuna yol açar. Kafa yamukluğunun nedenleri;

  • Bebeklerin yatırılış pozisyonu sırt üstü düz bir şekilde veya tek bir tarafa yatık ise bebeklerin kafatasında bir eğrilik meydana gelir. Bu eğrilik sonucu bebeğin kafasında bir düzlük ya da yamuk şekilde bir düzleşme görülür.
  • Eğer annede bulunan amnios sıvısı az ise ortaya tembel lambdoid sendromu (kafatası çöküklüğü) çıkar.
  • Uterus anormallikleri de bebeğin kafatası şeklinde eğrilikler oluşturabilmektedir.
  • İri bebek ya da çoklu gebelikler bebeğin kafatası şeklinde değişimler meydana getirebilir.
  • Genetik faktörler bebeğin dünyaya bir kafa yamukluğu problemi ile gelmesine sebep olabilir.

Bebeklerde Oluşan Kafa Yamukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

bebeklerde oluşan kafa yamukluğu i̇çin hangi bölüme gidilir

Bebeklerde oluşan kafa yamukluğunu, ebeveyn kendi gözlemlediyse bir çocuk beyin cerrahına  ve pediatri uzmanına başvurulması doğru olacaktır. Erken tedavi sayesinde herhangi bir cerrahi işleme gerek kalmadan yamukluğun düzeltilmesi için ilgili bölüm üzerinden bir doktorla iletişime geçmek önemlidir.

Kafa yamukluğunun şiddetine göre ve bebeğin kaç aylık olduğuna göre doktorla birlikte bir tedavi yöntemine karar verilir.

Bebeklerde Oluşan Kafa Yamukluğu İçin Doğru Yatırma Pozisyonu Nedir?

Kafatası yamukluğu, bebeğin yatış pozisyonundan kaynaklanıyorsa doğru pozisyonda yatırarak bu durum ortadan kaldırılabilir. Kafadaki deformasyon ilk fark edildiğinde bebek 6 aylıktan daha küçük ise ve deformasyon şiddeti az-orta ise, pediatri uzmanının yönlendirmesi ile 1-2 ay yatış pozisyon değişimi uygulanır. Pozisyon değişimi; bebek sırtüstü yatarken başının düzlüğün olduğu yerin tersi yönüne yatırılması demektir. Bebeğin boynundaki gerginlikten dolayı bu hareketi yapması zorlaşabilir. Bir fizyoterapistten yardım alarak bu gerginliğin ortadan kaldırılması için fizik tedaviye başlanılabilir.

Bebeklerde Oluşan Kafa Yamukluğu Kalıcı Mıdır?

Ebeveynler bebeklerinde oluşan kafa yamukluğunun kalıcı olabileceğinden korkarlar. Fakat erken teşhis ve etkili tedavi yöntemleriyle bu hasarı tamamen ortadan kaldırmak mümkündür. Yenidoğanlarda doktor kontrollerine düzenli gidilmesi, kafa yamukluğunun erken fark edilmesi için önem taşır. Özellikle ilk aylarda oluşan kafatası deformasyonu, yatış pozisyonu değişimi ve fizyoterapi yöntemleriyle kolayca ortadan kaldırıldığı için ebeveynin bu aylarda dikkatli gözlem yapması gerekir. Kafatası yamukluğunun önüne geçmek için ve uygun tedaviye başlamak için bebeğin 1 yaşından küçük olması gerekir.

Ayrıca Bakınız: C Vitamini Günde Ne Kadar Alınmalı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir