1. Anasayfa
  2. Hamilelik

Hamilelikte Varis Oluşumuna Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Varis Oluşumuna Ne İyi Gelir?
Hamilelikte Varis Oluşumuna Ne İyi Gelir?
0

Varis hastalığı, bacaklardaki damarların genişleyerek uzaması sonucunda oluşuyor. Gerek görüntü itibariyle gerekse yol açtığı ağrılar nedeniyle rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor. Varis ilerleyen yaşlarda çok sık görülse de bebek bekleyen genç anne adaylarında da görülebiliyor. Hamilelikte varis hastalığı riski oldukça yüksektir. Bunun nedeni de hamilelik süresince kan hacminin artmasıdır.

Gebelikte vücutta birçok değişiklik gözlemlenir. Hormonal değişiklikler ve vücut ihtiyaçlarının artması bağışıklık sisteminin daha savunmasız hale gelmesine sebep olabiliyor. Özellikle hassas bünyeye sahip kadınlar için hamilelik süreci daha zor geçebiliyor. Hamilelikte bebek gelişimine bağlı olarak kadınlarda hareket kısıtlılığı ve çabuk yorulma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle varis oluşumu daha kolay hale gelir. Varis çözümü olan ve önlenebilen bir rahatsızlıktır. Varis hastalığına iyi gelen şeylerin başında bacaklardaki kan dolaşımının düzenlenmesi için egzersiz ve yürüyüş yapmak vardır.

Hamilelikte Varis Oluşumu Nasıl Önlenir?

hamilelikte varis oluşumu nasıl önlenir

Hamilelikte varis oluşumu gerekli tedbirler alınırsa önlenebilir.

Varis oluşumunu önlemek için yapılması gerekenler şunlardır;

  • Anne adaylarının vücutlarını yormadan, rahat kıyafetlerle yürüyüş yapmaları önerilir. Günde yarım saat veya bir saatlik yürüyüş varis oluşumunu önemli ölçüde engeller.
  • Uzun süre oturmak veya ayakta kalmak her açıdan zararlıdır. Bu yüzden sürekli oturmamak ve ayakta kalmamak, gün içinde gerektiği kadar hareket etmek mühimdir.
  • Uzun süre aynı pozisyona oturmak varis oluşumu açısından zararlıdır. Özellikle bacak bacak üstüne atarak uzun süre oturmak bir süre sonra bacakların ağrımasına ve uyuşmasına sebep olabilir. Bu da uzun vadede varis oluşumuna neden olur.
  • Ağır eşyalar kaldırmak ve zorlayıcı sporlar yapmaktan kaçınmak gerekir.
  • Varis oluşumunu engellemenin en kestirme yollarından biri dar giysiler ve çoraplar giymemektir. Bu çoğu zaman önemsenmese de dar çoraplar ve giysiler kan dolaşımının düzenini bozabilir. Bu nedenle daha salaş ve rahat giysiler ile varis çorapları tercih edilmelidir.

Hamilelikte Varis Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?

Hamilelikte varis hastalığının nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Bebeğin ve karnın büyümesi, anne adayının vücudundaki toplardamarlarda baskı oluşumuna neden olur. Buna bağlı olarak bacaklarda bulunan damarlardaki basınç artar ve varis hastalığı meydana gelir.
  • Gebelik süresince daha az hareket eden ve egzersiz yapmaya kadınlarda varis oluşumu sık görülür. Uzun süre aynı pozisyonda oturmak da buna sebep olabilir.
  • Genç kadınlarda varis hastalığına rastlama ihtimali daha düşük oluyor. İlerleyen yaşa bağlı olarak varis hastalığının riski artıyor. 35 yaş ve üzeri anne adaylarında varis hastalığına rastlama oranı çok daha yüksek oluyor.
  • Gebelikte yaşanan hormonal değişiklikler kan dolaşımını da etkileyebildiğinden hamilelikte varis oluşumu söz konusu olabiliyor.
  • Hamileliğin ilk aylarında görülmese de bebek ve karın büyüdükçe varis ortaya çıkabilir. Hamileliğin ilerlemesiyle varis oluşumunun ihtimali de artar.

Hamilelikte Varis Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte varis belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Gözle görülür damar belirginleşmesi ve bacaklardaki değişiklik varis oluşumunun en sık belirtisidir.
  • Özellikle yürürken bacaklarda hissedilen ağrı varis belirtisi olabilir.
  • Bacaklarda hissedilen değişiklikler varis belirtisi olabilir. Bunlar sızlama ve ağırlık hissi şeklinde tabir edilebilir.
  • Bacaklarda kaşıntı, yanma ve uyuşma gibi belirtiler görülebilir.
  • Bacak bölgesinde gözle görülür ve dokunulunca hissedilen şişlik varis belirtisi olabilir.

Varis hastalığı, belirtileri dolayısıyla kolay teşhis edilebilse de ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Varisin sadece görüntü olarak rahatsız edici olmaktan çıkıp yayılma eğilimi gösterebilen bir rahatsızlık olduğu unutulmamalıdır. Özellikle bacaklarda şiddetli ağrı söz konusuysa bu damarlarda iltihaplanma belirtisi de olabilir. Bu nedenle belirtilerin dikkate alınması ve gerekenlerin yapılması şarttır.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

varis tedavisi nasıl yapılır

Hamilelikte varis tedavisi ilaçlarla ve cerrahi operasyonla yapılamaz. Bu gibi durumlarda gebeliği tehlikeye atmamak için farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir;

  • Bacaklara bitkisel masaj yağları veya kremleri kullanılarak masaj yapılabilir. Böylece ağrılar azaltılabilir ve kan dolaşımı desteklenebilir.
  • Anne adaylarının kendilerini yormadan açık havada yürüyüşe çıkmaları varis tedavisini destekler.
  • Varis çorapları giyerek bacakları rahatlatmak etkili tedavi yöntemlerinden biridir.
  • Bacakta varis dolayısıyla şişen bölgelere buz torbasıyla hafifçe masaj yapılarak şişlik azaltılabilir.
  • Gebelikte yeteri kadar besin tüketilmelidir. Gereğinden fazla yemek ve çok hareketsiz kalmak varis oluşumunun önünü açtığından fazla kilo almamak mühimdir.
  • Uzun süre hareketsiz kalmadan ve oturmadan hareketli bir yaşam sürülmelidir. Özellikle anne adaylarının uzanıp dinlenirken ayaklarını düz uzatmak yerine biraz kaldırmaları kan dolaşımını destekler. Bu sayede varis tedavisi de desteklenmiş olur.

Hamilelikte varis oluşumunun çözümleri etkilidir ve anne adayını büyük ölçüde rahatlatabilir.

Ayrıca Bakınız: Bebeklerde B12 Vitamin Eksikliğine Ne İyi Gelir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir