1. Anasayfa
  2. Hamilelik

Hamilelikte Göbek Deliği Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Göbek Deliği Ağrısı Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte Göbek Deliği Ağrısı Ne Zaman Başlar?
0

Hamilelikte göbek deliği ağrısı, gebelik 20. Hafta civarındayken özellikle 2. Trimesterden sonra başlar. Karnın büyümesinin başladığı haftalarda, gebe kadınla göbek deliği ağrısı görülebilir. Arkadan baskı yapan rahim ve büyüyen karın bir gerginliğe sebep olur. Büyüme sırasında karın içi kaslarda ayrılmalar meydana gelir ve bu da hassasiyetin artmasına sebep olur.

Hamilelik ilerledikçe göbek deliğindeki değişimlerde gözle görülür. 20 hafta civarı oluşan hassasiyet, rahim büyüdükçe azalmaya başlar.

Hamile kalmadan önce çukur olan göbek, hamilelik boyunca farklı şekillere bürünebilir. İlk aylarda düzleşip, son aylara doğru dışarı doğru çıkıntı yapabilir. Bu oldukça normaldir. Bazı anneler bunu rahatsız edici bulsa da bu süreç geçicidir. Hamilelikten sonra vücut yavaş yavaş eski haline dönmeye başlar.

Hamilelikte Göbek Deliği Ağrısı Neden Olur?

Aslında hamilelikte göbek deliği ağrısı hamilelik sürecinde oluşan bu göbek ağrıları oldukça normaldir. Genişleyen ve ayrılan karın kasları ortaya bir hassasiyet çıkarır. Özellikle ilk hamileliğini yaşayan kadınlar için bu süreç tamamen yenidir ve korkabilirler. Hamilelik sürecinin 20. Haftaları civarı bu ağrının en şiddetli olduğu dönemlerdir. Daha sonra bu hassasiyet giderek azalır.

Rahmin genişlemesi ve karın kaslarının birbirinden ayrılması, bu ağrının başlıca sebeplerindendir. Özellikle İkiz veya çoklu gebeliklerde, bu gerginlik iki katı olacağı için gebe endişelenebilir. Bazı durumlarda gebeler göbek deliğinde oluşan bu çıkıntıyı, erken doğumun bir habercisi olarak algılayabiliyorlar. Lakin hamilelikte göbekte oluşan ağrının ve çıkıntının erken doğumla hiçbir ilgisi yoktur.

Gebelerin, göbekte oluşan bu ağrının, hamilelik sürecinin bir parçası olduğunu bilmeleri gerekir.

Hamilelikte Göbek Deliği Ağrısı Normal Mi?

hamilelikte göbek deliği ağrısı normal mi

Hamilelikte göbek deliği ağrısı tamamen normaldir. Vücudun değişime karşı verdiği bir sinyaldir. Normal şartlar altında hamile olmayan bir kadın, göbek şeklinde bu tarz bir çıkıntı ya da çukurluk hali gözlemlerse bu kesinlikle sıkıntılı bir durum olurdu. Böyle bir durumda kişi en yakın genel cerrahi uzmanına, en kısa sürede başvurmalı. Çünkü böyle bir durumda akıllara göbek fıtığı ihtimali gelmelidir. Ama söz konusu olan hamile bir kadınsa endişelenmeye lüzum yok. Bu bir süreçtir ve hamilelik durumu ilerledikçe ortada böyle bir hassasiyet kalmayacaktır.

Ayrıca hamilelikten sonra, oluşan göbek çıkıntısından da bir iz kalmayacaktır. Göbek deliği tamamen, hamilelikten önceki haline dönecektir.

Hamilelikte Göbek Deliği Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte göbek deliği ağrısı ikinci ve üçüncü trimesterden sonra giderek azalır ve geçer. Bu sürece kadar hamileliğe alışmaya çalışan vücut, yavaş yavaş bu hassasiyete alışır. Rahmin yeterince büyümesi ve karın kaslarının yeterince genişlemesi, göbek deliğinde oluşan baskıyı azaltacaktır. Hamile kadınların bilmesi gereken şey bu sürecin hamilelikten sonra tamamen ortadan kalkacağı ve bir sonraki hamileliğe kadar bir daha yaşanmayacağıdır.

Eğer gebe de daha önceden süre gelen bir göbek fıtığı rahatsızlığı söz konusuysa, hamileliği boyunca hem jinekolog hem de bir genel cerrahi tarafından kontrol edilmelidir.

Hamilelikte Göbek Deliğinin Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte oluşan göbek deliği ağrısı için, öncelikle gidilmesi gereken doktor jinekolojik muayenelerin yapıldığı ve sürekli kontrole gidilen doktordur. Doktor süreçle ilgili her şeyin normal ilerlediğini söylerse endişelenmeyi gerektirecek bir durum yoktur.

Çok nadir durumlarda, hastada gebelik öncesi başlayan göbek fıtıkları bulunabiliyor. Bu gibi durumlarda, hasta hem jinekoloji uzmanıyla hem de bir genel cerrahi uzmanıyla eş zamanlı süreci yürütmelidir. Gebenin doğum sonlanana kadar takibi yapılmalıdır. Doğumdan sonra gerekli görülürse cerrahi bir tedavi uygulanabilir.

Ayrıca Bakınız: Hamilelikte Karın Kaşıntısı Neden Olur, Ne İyi Gelir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir