1. Anasayfa
  2. Anne ve Bebek

Bebeklerde Kepek Nasıl Gider?

Bebeklerde Kepek Nasıl Gider?
Bebeklerde Kepek Nasıl Gider?
0

Bebeklerin kafalarında kepek oluşumu görülür ve yeni anneler bebeklerde kepek nasıl gider? Öğrenmek isterler. Bebeklerin doğumundan ortalama 2 hafta geçtikten sonra oluşan kepekler 1 yaşına gelene kadar devam eder. Görüntü açısından rahatsızlık yaratan kepeklerden kurtulmak gerekir.

Bebeklerin cildi, hassas ve narin yapısıyla bilinir. Bu nedenle, bebeklerde ortaya çıkan herhangi bir cilt sorunu anne ve babalar için endişe verici olabilir. Bebeklerde görülen bir cilt sorunu da kepeklenmedir. Bu makalede, bebeklerde kepeklenmenin nedenleri, tedavisi ve önleme yolları üzerine bilgi vereceğiz.

Bebeklerde Kepeklenmenin Nedenleri Nelerdir?

Yenidoğan Dönemi

Bebekler doğduktan sonra ilk birkaç hafta içerisinde, ciltleri hala adapte olmaya çalışır. Bu dönemde, yeniidoğan bebeklerde hafif kepeklenmeler sıkça görülebilir. Genellikle cildin doğal yağlarıyla ilişkilendirilir.

Cilt Kuruluğu

Bebeklerin cildi yetişkinlere kıyasla daha ince ve narin olduğu için çevresel faktörlere daha hassastır. Kuru hava, sık banyo ve agresif temizleyiciler gibi faktörler bebeklerde cilt kuruluğuna yol açabilir ve bu da kepeklenmelere neden olabilir.

Anne Baba Genetiği

Aile geçmişi de bebekteki cilt problemlerini etkileyebilir. Eğer anne veya baba ailesinde kepeklenme gibi cilt sorunları varsa bebekte de bu tür sorunlar görülebilir.

Bebeklerde Kepek Giderme Yolları Nelerdir?

Bebeklerin kafasında ulaşın kepek sağlık açısından tehlikeli değildir. Ancak kaşıntı yapması veya saç derisinin kötü görünmesi gibi durumlar yaşanır. Bu nedenle anneler bebeklerinin kafasındaki bu görüntünün ortadan kalkmasını isterler.

Bebeklerde kepek giderme yolları ise şöyle ifade edilir;

  • Yıkamak
  • Fırçalamak
  • Bebek yağı sürmek
  • Nemlendirmek
  • Kepek şampuanı kullanmak
  • Masaj yapmak           
  • Doktor gözetiminde tedavi

Bu uygulamaların tamamının bebeğin hassas olan kafasına zarar vermeden yapılması gerekir. Böylelikle tertemiz bir kafa ve saç derisi görüntüsüne sahip olunur.

bebeklerde kepek nasıl gider?
bebeklerde kepek nasıl gider?

Bebeğin Kafasını Yıkamak

Kepekten kurtulmak için bebeğin kafasını yıkamak gerekir. Yıkama işlemini kepek yoğunluğuna göre her gün yapmak mümkündür. Bebeğin kafasını yıkarken derinin zarar görmemesi için hassas davranmak gerekir. Ayrıca bebeğin kafasını yıkarken bebeğin yaşı ve durumuna uygun şampuanın kullanılması tercih edilmelidir.

Bebeğin Kafasını Fırçalamak

Bebeğin kafasını fırçalamak kepeğin giderilmesi için kullanılabilecek bir yöntemdir. Fırçalama yapmak için bebeğin saç derisine zarar vermeyecek yumuşak yapılı fırça kullanılmalıdır. Böylelikle kepekler saçlardan arındırılarak derinin ve saçların kusursuz görünüme yeniden kavuşması sağlanır.

Bebeğin Kafasına Bebek Yağı Sürmek

Bebeklerin kepekten kurtulması için kafalarına bebeği yağı sürmek mümkündür. Bebek cildine uygun şekilde üretilen yağlar saç derisinin nemlenmesine aynı zamanda kepeğe neden olan kirden ve zararlı yağlardan arınmasın yardımcı olur.

Kepekten kurtulmak için bebeklerin kafalarına sürülebilecek yağlar arasında zeytinyağı vardır. Bu yağın dışında vazelin kullanılması da mümkündür

Bebeğin Kafasını Nemlendirmek

Bebeğinizin cildini düzenli olarak nemlendirin. Nemlendirici kremler veya losyonlar kullanarak cildin nem dengesini sağlamaya çalışın

Bebek Kepek Şampuanı Kullanmak

Anne, bebeğin kafasında kepek oluşmadan önlem alabilir. Bunun için bebeklere özel üretilen bebek kepek şampuanlarını kullanılır. Bu şampuanlar her banyo yapımı esnasında saça dökülür ve durulanır. Böylelikle kafada kir veya yanlış ürünler nedeniyle ortaya kepeklerin çıkması engellenmiş olur.

Bebeğin Kafasına Masaj Yapmak

Kepeğin giderilmesi için bebeğin kafasına masaj yapmak mümkündür. Yapılan masaj kafada bulunan kepekleri ve ölü derinlerin dışarı atılmasını sağlar. Böylelikle deride herhangi bir kalıntı kalmaz. Bu da kötü görüntü ve kaşıntı gibi olumsuzlukların önüne geçmeyi sağlar.

Doktor Gözetiminde Tedavi

Eğer kepeklenme şiddetliyse veya bebekte tahriş, kızarıklık gibi belirtiler varsa, bir çocuk doktoruna danışmak önemlidir. Doktor, uygun tedavi yöntemlerini önerebilir.

Bebeklerde Kepeklenmeyi Önleme Yolları

Dengeli Beslenme

Eğer bebek emziriliyorsa, annenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi bebek için önemlidir. Annenin sağlıklı beslenmesi, bebekteki cilt sorunlarını da minimize edebilir.

Uygun Giysiler

Bebeklerin pamuklu ve doğal kumaşlardan yapılmış giysiler giymesi cildin hava almasını sağlar ve cilt kuruluğunu azaltabilir.

Su Sıcaklığı

Bebek banyosu yaparken suyun sıcaklığını kontrol edin. Sıcak su cildin kurumasına neden olabilir. Ilık su tercih edilmelidir.

Sonuç olarak, bebeklerde kepeklenme genellikle doğal ve geçici bir durumdur. Ancak şiddetli veya rahatsız edici bir şekilde devam ediyorsa bir çocuk doktoruna danışmak en iyisi olacaktır. Doğru temizlik, nemlendirme ve dengeli beslenme gibi önlemlerle bebeklerin cilt sağlığını korumak mümkündür.

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir