1. Anasayfa
  2. Anne ve Bebek

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?
Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?
0

Bebeğin yaşadığı gaz sancısı, yenidoğan kadar anne ve babasının da canını sıkan bir durumdur. Yenidoğan bebekler yaşamının ilk döneminde anne sütü emip günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirir. Ancak bebeklerde gaz sancısı başlama dönemi ile birlikte ağlama krizleri ve huysuzluk baş gösterebilir. Genellikle anne sütü emdikten sonra meydana gelen kolik yani gaz sancısı bebeğin çok acı çekiyormuş gibi ağlamasına neden olabilir. Bebeğin yaşadığı bu gaz sancısını hafifletmek için anne ve babalara önemli görevler düşmektedir.

Bebeklerde Gaz Sancısı (Kolik) Nedir?

Bebeklerde gaz sıkışması, tıbbi literatürde kolik olarak tanımlanır. Bebeğin anne sütünü emmesiyle birlikte ortaya çıkan kolik, onun huysuzlaşmasına ve ağlama krizlerine girmesine yol açar. Karın bölgesinde sıkışan gaz, rahat çıkış yolu bulamadığında bebeği huzursuz eden bir sancıya neden olur. Anne ve babalar için bebek büyütmenin en zor dönemlerinden biri olan gaz sancısı, bebeklerde dışarıdan bakıldığında nedensiz ağlama sebebi olarak görülür. Kolik bir hastalık olmayıp bebeğe zarar vermez. Yenidoğan bebeklerin yaklaşık yüzde 10’unda sık görülen gaz sancısı, bebeğin dış dünyaya uyum sürecinin bir parçasıdır.

Kolik Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde kolik sebepleri doğrudan anne sütüyle ilgilidir. Çünkü anne sütünü emmeye başlayan bebeklerde belirli bir süre sonra gaz sancısı görülmeye başlar. Ancak buna rağmen koliğin gerçek nedeni tam olarak bilinememektedir. Anne sütü alan bebekte annenin yediği gıdaların içeriğinin bulunması bebeğin sindirim sisteminde gaz oluşumunu tetikleyebilir. Bebeklerde gaz sancısı başlama dönemi sürecindeki araştırmalara bakıldığında kolik nedenleri şunlar olabilir:

  • Bebeğin anne sütünü emerken hava yutması
  • Emziren annenin yediği gıdalar
  • Anne sütü ile birlikte mama tüketmeye başlayan bebekte alerji
  • Bebeğin sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması
  • Yoğunlaşan bağırsak gazı
  • Bebeğin günlük rutininde değişiklik olması
  • Emzirme sırasında annenin endişeli olması

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

bebeklerde gaz sancısı ne zaman başlar?

Bebeklerde gaz sancısı dönemi genellikle bebek 2 veya 3 haftalık olduğunda başlar. İlk haftalarda bebek sağlıklı bir şekilde anne sütü ile beslenmesine rağmen kolik sıkıntısı yaşanmaz. Ancak bebeğin anne sütüne alışma süreciyle birlikte gaz sancıları ortaya çıkabilir. Bebeklerde gaz sancısı en yoğun dönemini 4-6 haftalık arasında yaşatır. Bu zaman aralığında maksimum seviyeye ulaşan kolik, genellikle bebek 3 aylık olduğunda kendiliğinden sonlanır.

Bebeği Doktora Götürmek Gerekli Mi?

Kolik durumunda doktor muayenesi gerekli olabilir. Bebeğin yoğun şekilde gaz sancısı çekmesi yenidoğan döneminde olduğu için normal karşılanmalıdır. Ancak yine de bebekte başka bir sağlık sorunu olup olmadığı, sindirim sisteminin sağlıklı çalışıp çalışmadığı gibi endişeleri ortadan kaldırmak gerekir. Bazen bebeklerde doğuştan gelen fıtık, bağırsak düğümlenmesi, orta kulak iltihabı ve idrar yolu enfeksiyonları görülebilir. Bu hastalıklar da bebeğin tıpkı gaz sancısı çekmesi gibi yoğun bir şekilde ağlamasına yol açar. Anne ve babalar bebeğin ağlaması arkasındaki nedeni kolik sanmalarına rağmen çok ciddi sağlık sorunlarının yaşanma riski vardır. Bu nedenle her durumda doktor muayenesine gidilmesi çok önemlidir.

Bebeği Rahatlatmak İçin Neler Yapılabilir?

Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için anne ev babalara önemli görevler düşer. Farklı yöntemler uygulanarak kolik sıkıntısını en az seviyeye indirmek mümkündür. Ancak her yöntem her bebekte işe yarayacak diye bir şart yoktur. Bu yüzden şu yöntemleri tek tek deneyerek en ideal çözümü bulabilirsiniz:

  • Bebeği yumuşak bir battaniyeye sarma
  • Kucakta veya beşikte sallama
  • Karnına masaj yapma
  • Ilık bir banyo
  • Bebek arabasında gezdirme
  • Ninni, şarkı söyleme veya müzik dinletme
  • Kucaklayıp gaz çıkarmak için sırtına hafifçe vurma

Bebeklerde gaz sancısı başlama dönemi boyunca bu teknikler uygulandığında bebeğin yaşadığı problemler en az seviyeye indirilebilir.

Ayrıca Bakınız: Dış Gebelik Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir