1. Anasayfa
  2. Sağlık

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Neden Olur, Ne İyi Gelir?
Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Neden Olur, Ne İyi Gelir?
0

Bebeklerde konjonktivit olarak bilinen göz enfeksiyonu anne ve babaların endişelenmesine sebep olan bir sağlık sorunudur. Tıbbi olarak gözün konjoktivasında çeşitli sebeplerden dolayı iltihaplanma görülmesiyle ortaya çıkan bu hastalığın tedavisi oldukça önemlidir. Bebeklerde göz enfeksiyonu meydana gelmesi durumunda yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bebeklerde Konjonktivit Nedir?

Bebeklerde göz enfeksiyonu, halk arasında pembe göz hastalığı olarak da bilinir. Konjoktiva adı verilen kısım, göz kapaklarının iç kısmını ve göz küresini kaplayan zardır. Genellikle göz pembe ve kırmızı göründüğü için bu hastalık hemen fark edilebilir. Anne ve babaları endişelendiren konkoktivit hastalığı, her bebekte farklı sebeplerle meydana gelebilir. Göz enfeksiyonunun tedavisinde de öncelikle konjoktivit nedenlerine dikkat edilmelidir.

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

bebeklerde göz enfeksiyonu çeşitleri nelerdir

Bebeklerde göz enfeksiyonu türleri, hastalığın yayılma biçimini de etkiler. Farklı sebeplerden ortaya çıkan göz enfeksiyonu çeşitlerine göre semptomlar genellikle ilk 24 saatte başlayıp 48 saate kadar sonlanır veya daha uzun süreli devam edebilir. Bebeklerde sık görülen göz enfeksiyonu çeşitleri şunlardır:

  • Kimyasal konjonktivit
  • Gonokokal konjonktivit
  • İnklüzyon konjonktiviti
  • Diğer bakteriyel enfeksiyonlar
  • Çocukluk çağı konjonktiviti

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Neden Olur?

Bebeklerde göz enfeksiyonu sebepleri iltihaba yol açan farklı unsurlardan ortaya çıkabilir. Bebeklerin gözünde pembelik olmasıyla fark edilen göz enfeksiyonuna Staphylococcus aureus, Haemophilus influenza, Streptococcus pneumoniae gibi bakteriler yol açar. Ayrıca Adenovirus, Herpesvirus gibi virüsler ile alerjik reaksiyonlar bebeklerin göz enfeksiyonu yaşamasına sebep olabilir.

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde göz enfeksiyonu belirtileri, iltihabın nedenlerine bağlı olarak her çocukta farklı olabilir. Genellikle bebeklerde konkonktivit belirtileri şunlardır:

  • Tahriş olmuş gözler
  • Göz kapaklarında şişiklik
  • Konjoktiva bölgesinde kızarıklık
  • Işığa bakamama ve ışıktan kaçınma
  • Gözlerde yanma
  • Sabahları birbirine yapışmış göz kapakları
  • Gözlerde berrak veya yeşil renkli akıntı
  • Alerji nedeniyle hapşırma
  • Sürekli devam eden burun akıntısı
  • Alerji yüzünden gözlerden lifli akıntı gelmesi

Bebeğinizde konjonktivit şüphesi gördüğünüzde vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir. Uzman hekimler, bebeğin sağlık geçmişi hakkında sizden bilgi aldıktan sonra fizik muayene yaparak teşhis koyabilir. Bazı durumlarda enfeksiyonun arkasındaki temel sebebi anlamak için gözdeki akıntıdan örnek alınarak test yapılması gerekebilir.

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

bebeklerde göz enfeksiyonu nasıl tedavi edilir

Bebeklerde göz enfeksiyonu tedavisi, bebeğin genel sağlık durumuna ve yaşına göre hekimin uygun gördüğü yöntemle yapılır. Genellikle antibiyotik göz damlaları kullanıldığında bebeklerde konjonktivit sorunu kısa sürede ortadan kalkar. Ancak bu tedavi sadece bakteri kaynaklı göz enfeksiyonlarında etkili sonuçlar verir. Eğer bebeğin göz enfeksiyonuna virüs kaynaklı bir durum neden olmuşsa bu durumda antiviral göz damlaları tercih edilir.

Ancak viral enfeksiyonlar ortalama 1 gün içinde kendiliğinden geçtiği için çoğunlukla kapsamlı bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Bebeklerde göz enfeksiyonu alerjik sebeplerden kaynaklanmışsa alerjiyi geçirmek için oral ilaçlar veya göz damlaları kullanılabilir. Herpes enfeksiyonuna bağlı iltihaplanmalarda ise kapsamlı bir tedavi uygulaması gerekebilir. Bu tür durumlarda hekim muayenesinden sonra hem ağızdan kullanılabilecek ilaçlar hem de göz damlası yazılabilir.

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Bebeklerde göz enfeksiyonu önlemek için hijyen koşullarına dikkat etmekte fayda vardır. Enfeksiyonun bir gözden diğerine bulaşması çok hızlı olur. Bu yüzden gözdeki akıntıya dokunulmaması ve bölgenin hijyenik tutulması önemlidir. Bebeğinize bakım yaparken ellerinizi sık sık yıkayın ve çocuğunuzun kendi eliyle gözlerine dokunmadığından emin olun. Bebeğinizin yaşına uygun eldivenler takarak enfeksiyonun dağılmasını önleyebilirsiniz. Bebeklerde göz enfeksiyonu tedavisinde vakit kaybetmeden bir an önce doktora başvurmanız önemlidir.

Ayrıca Bakınız: Hamilelikte Bebeğin Zekasına Faydalı Yiyecekler Nelerdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir