1. Anasayfa
  2. Anne ve Bebek

Bebekler Hangi Sıklıkta Yıkanmalıdır?

Bebekler Hangi Sıklıkta Yıkanmalıdır?
0

Bebeklerin sağlığı için her konu anne ve babaları yakından ilgilendirmektedir. Bu konulardan birisi de bebeklerin yıkanmasıdır. Özellikle yeni doğan bebekler hangi sıklıkta yıkanmalıdır sorusunu anne ve babalar çok sık sormaktadır. Bu anlamda bebeklerin ne sıklıkta ve nasıl yıkanacağını bilmek çok önemlidir.

Bebek Doğduktan Sonra Hemen Yıkanır mı?

Yeni doğan bebekler doğduktan sonra vücudunun üst derisinde bulunan koruyucu tabaka bir süre sonra derisinden emilerek bebeği hastalıktan korumaktadır. Bu nedenle yeni doğan bebek temizliği konusunda uzmanlar bebeklerin hemen yıkanmaması gerektiğini açıklamaktadır.

yeni doğan bebek temizliği

Bebekler için ilk kez yaptırılacak olan banyo doğduktan sonra yaklaşık 4 gün sonra yaptırılabilmektedir. Bu süre içinde bebekler yumuşak nemli bir bez ile cilde zarar vermeden silinerek temizlenebilir.

Bebekler Hangi Sıklıkta Yıkanmalıdır?

Bebek bakımı konusunda bebek banyo sıklığı merak edilen konuların başında yer almaktadır. Yeni doğan bebekler daha büyük çocuklara göre daha az kirlenmektedir.

Ayrıca yeni doğan bebeklerin cildi çok hassas olmaktadır. Bu nedenle bebeklerin her gün yıkanmasına gerek yoktur. Çok fazla yıkamak bebeklerin ciltlerinin çok fazla kurumasına da neden olabilmektedir. Buna bağlı olarak yeni doğan bebeklerin haftada 3 kez yıkanması yeterli olmaktadır.

Bebek Banyosunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin banyosu esnasında anne ve babaların bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle yeni doğan bebeklerde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Bebeklerin banyo yaptırılacağı ideal oda sıcaklığı 22 ile 23 derece arası olmalıdır.
  • Banyo suyu sıcaklığı ise ideal olarak 35 ile 37 derece arasında olmalıdır. Su sıcaklığı dirsek ile ölçülebilir.
  • Bebeklerin banyosu için özel dizayn edilmiş küvetler kullanılmalıdır. Küvetler ile beraber banyo filesi bebekleri yıkama işleminde büyük kolaylık sağlamaktadır.
  • Bebekler sırtından ve başından destek verilerek yıkanmalıdır. İlk olarak ayakları yavaşça suya sokulmalı ve daha sonra vücudu sokulmalıdır.
  • Yıkama işlemi önce gövde kısmından başlanmalıdır.
  • Gövde yıkandıktan sonra baş kısmı yıkanabilir. Bu sayede suya alıştıktan sonra başı yıkanması suya alışmasını kolaylaştıracaktır.
  • Banyo yaptırmadan önce gerekli tüm malzemeler hazırlanmalıdır.
  • Tüm bu banyo süreci en fazla 10 dakika sürmelidir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir