1. Anasayfa
  2. Sağlık

Omuz Çıkığı Ağrısı Ne Zaman Geçer?

Omuz Çıkığı Ağrısı Ne Zaman Geçer?
Omuz Çıkığı Ağrısı Ne Zaman Geçer?
0

Omuz çıkığı, kişinin omuz ekleminin çıkması anlamına gelir. Omuz çıkığını çeşitli sebepler neden olabilmektir ve omuz çıkığı yaşayan kişi acı çeker, kolunu oynatamaz. Omuz çıkığının tedavisi biraz acılı olabilir. Tedavi sonrasında omuzun korunması, doktorun önerdiği ilaçların alınması ve bir süre omzun hareket ettirilmemesi tedaviye katkı sürecine katkı verir.

Omuz çıkığı tedavisi zaman zaman zorlu olabilir. Tedaviler omzun durumuna göre ameliyatla ya da diğer yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Tedaviden 2 hafta sonra kontrol için tekrar bakılır. 2 ila 3 haftada iyileşen omuz çıkığının, tam iyileşme süresi 4 ila 6 haftaya kadardır. Bu süreçte gerekirse fizik tedavi alınabilir.

Omuz Çıkığı Nedir?

omuz çıkığı nedir

Omuz çıkığı, kişinin günlük hayatının kalitesini düşüren bir sakatlık türüdür. Durumun ciddiyetine göre omuz çıkığının tedavisi uzun ve ameliyat gerektiren bir tedavi olabilir. Omuz çıkığı, alınan bir darbe, omzun zorlanması, düşme gibi sebeplerle eklemin yerinden çıkma durumudur. Omuz çıkığının ciddiyeti, kişinin yaşına göre değişebilmektedir. Yaşı ilerlemiş kişilerde omuz çıkığı olması, omzun çevresindeki kasların yırtılmasını beraberinde getirebilir.

Omuz çıkıkları büyük oranda tekrarlanmamakla beraber, kişinin yaşına göre tekrarlanma ihtimali olabilir. 20 yaşının altında olan bir kişi, omuz çıkığı yaşamışsa tekrarlanma olasılığı %90 olabilmektedir. 20 ila 30 yaşındaki kişilerde omuz çıkığının tekrarlanma olasılığı %75’e kadar çıkabilmekle beraber, 30 yaşından sonra bu oran %30’a düşmektedir. Bu sebeple omuz çıkığı yaşamış kişiler, tedaviden sonra günlük yaşamlarında omzunu korumalıdır.

Omuz Çıkığı Neden Olur?

Omuz çıkığının nedeni birçok sebepten dolayı olabilmektedir. Omuz çıkığı, kişinin canını acıtan, hareket kabiliyetlerini kısıtlayan ve tedavi sonrasında bile hayat kalitesini düşüren bir sakatlanma sorunudur. Çeşitli darbeler alınması, düşme, zorlanma gibi sebepler nedeniyle omuz ekleminin yerinden çıkmasıdır.

Kişinin omzunun çıkmasının sebebi şu şekildedir:

  • Spor yapan kişilerin, spor sırasında omzu zorlaması
  • Futbol, voleybol, kayak gibi düşme ve darbe alma ihtimalinin fazla olduğu spor türleri ile ilgilenilmesi
  • Yaşanan kaza sırasında omzun darbe alması
  • Yüksekten ya da herhangi bir sebepten dolayı düşmek

Bu sebepler omzun yerinden çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple kişilerin dikkatli olması gerekmektedir.

Omuz Çıkığının Belirtileri Nelerdir?

Omuz çıkığının belirtileri, kişinin omzunda oluşan negatif durumlardır. Omuz çıkığı, kişinin hayatını negatif etkiler. Kişi düşme, zorlanma ya da aldığı darbe sonrasında bu belirtileri görürse, omzunun kabiliyetini kısıtlayıp hastaneye gitmelidir.

Omuz çıkığının belirtileri şu şekildedir:

  • Kol hareket ettirilmek istendiğinde, kişinin ağrı hissetmesi
  • Omzu morarması ve şişmesi
  • Kolda karıncalanma
  • Omuzdaki şekil değişikliği
  • Omzun şişmesi

Bu belirtiler omzun çıktığının belirtisidir. Bu belirtileri yaşayan kişiler omzunu diğer darbelerden korumalıdır.

Omuz Çıkığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

omuz çıkığının tedavisi nasıl yapılır

Omuz çıkığının tedavisi, durumun ciddiyetine göre ameliyatlı ya da ameliyatsız gerçekleşebilmektedir. Hangi tedavinin gerçekleşeceği doktorun teşhisine bağlıdır. Omzunun çıktığına dair belirtiler yaşayan kişilerin röntgeni çekilmelidir. Doktor röntgene ve belirtilere göre tanı koymaktadır. Tedavi sonrasında da bir süre ağrı olabilmektedir.

Ameliyatsız omuz çıkığının tedavisi, kişinin omzu, anestezi verilerek yerine oturtulur. Daha sonra omuz askısı takılarak, omzun hareket kabiliyeti azaltılmaktadır. Yaşanabilecek ağrılara karşı ilaç ya da kas gevşetici alınabilir. Tedaviden iki hafta sonra kontrol için doktora gidilir ve iyileşme durumu gözlemlenir. Duruma gör fizik tedavi alınabilmektedir.

Omzun aldığı hasara göre eğer ameliyatsız tedavi yeterli gelmezse ameliyat tercih edilebilir. Bu ameliyat sırasında çeşitli bağların kopması, omuz dışında yer alan kemiklerin kırılması gibi durumlar tedavi edilir. Ameliyatlı tedavinin sonrasında da kişi ağrı yaşayabilir.

Tedavi ne şekilde yapılırsa yapılsın, tedavi sonrasında şişlik ve morarma meydana gelebilir. Bu durumda buz tedavisi, kas gevşeticisi gibi tedaviye yardımcı olabilecek adımlar atılabilir.

Omuz Çıkığı Tekrarlanabilir mi?

Omuz çıkığı tekrarlanabilen bir sakatlık türüdür. Bu sebeple sakatlık sonrasında da omuz zorlanmamalı, dikkatli davranılmalıdır.

Omuz çıkığının tekrarlanma olasılığı kişinin yaşına göre değişebilmektedir. Genç yaşlarda olan kişilerde yaşanan omuz çıkıklığının tekrarlanma olasılığı yüksektir. 20 yaşın altında olan kişilerde omuz çıkığını tekrarlanma olasılığı %90, 20 ila 30 yaşlarda %75 ve 30 yaşından sonra %30’dur. Omzun tekrar çıkması, ameliyatlı tedaviyi gerektirebilir.

Ayrıca Bakınız: B Vitamini Eksikliğinde Ne Yenmeli?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir